top of page
  • gajcigorsek

ŠTIRILETNI NEMŠKI OVČAR RANGER


Štiriletni nemški ovčar bo celo življenje ostal velik kot povprečni mladiček te pasme. Kriva ja redka genetska motnja, ki vpliva na njegov fizični razvoj. Lastniki ljubkega kužka opozarjajo na številne zdravstvene zaplete, ki jih prinaša stanje.


Ranger, ki z lastniki prebiva v Arizoni, ima redko genetsko okvaro, poimenovano hipofizna oziroma pituitarna pritlikavost, ta pa je posledica pomanjkanja rastnega hormona. Do tovrstne pritlikovisti pride z dedovanjem, in sicer če oba starša nosita gen za tovrstno motnjo. Rezultat je poslednica paritve znotraj neposrednega sorodstva. Ta redka genetska bolezen se nejpogosteje pojavlja ravno pri psih pasme nemški ovčar.



Rangerjevi lastniki so o njegovi bolezni spregovorili na omrežju instagram. Dejali so, da so v začetku mislili, da je njegov zaostanek v rasti mogoče pripisati infekciji zaradi parazita, kar ga je pestilo takoj ob prihodu v njihovo domovanje. Po nadaljnjem raziskovanju ter posvetih z veterinarju so ugotovili, da ima posebno obliko dvarfizma, ki je ravno posledica parjenja za doseganja čistosti pasme.

Pripravila: K. F.

6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page