top of page
  • gajcigorsek

Šola in tujci

Svetovni dan izseljencev je 17. novembra. Ta dan je namenjen vsemi tistimi ljudmi in družinam, ki se izseljujejo iz domovine.

Veliko primerov izseljencev imamo tudi na naši šoli, kjer imamo npr. Srbe, Makedonce, Bosance, Albance in mogoče še katere druge narodnosti. Številni otroci, ki se preselijo v Slovenijo, imajo težave z jezikom. To pomeni, da ga težko razumejo, govorijo in pišejo, vendar se ga z vajo in vključevanjem v okolje z leti tudi naučijo.

Jaz sem naredila intervju z dvema učenkama iz naše šole, ki prihajata iz Makedonije.


1. Kako sta se počutili, ko sta prvič prišli na našo šolo?

Imeli sva bolj kot ne strah in tremo, kaj bodo drugi učenci in najini sošolci mislili o nama, strah naju je bilo, da bodo mogoče nesramni in nespoštljivi.


2. Ali sta mogoče opazili kakšno razliko med šolami v Sloveniji in šolami v Makedoniji?

Zelo velike razlike so, ne samo po predmetih in dejavnostih, tudi po urejenosti šole. Ko sva prvič stopile v to šolo, se nama je vse zdelo zelo veliko in novo. V Makedoniji sva hodili v šolo v majhni vasi in ni bila tako velika kot je ta v Šoštanju, je pa tudi velika razlika po šolskih dejavnostih. V Makedoniji greš po pouku takoj domov, tukaj pa si lahko izbereš interesne dejavnosti, ki jih boš obiskoval po pouku.


3. Kako so vaju sošolci sprejeli?

Midve sva se zelo bali, kaj bodo mislili o nama, ampak se je kar dobro izšlo, mogoče naju niso vsega razumeli, ampak so bili prijazni in strpni.


4. Kje se vama šola zdi boljša?

Bi kar rekli, da tukaj, saj imama večjo prednost pri šolanju in izobraževanju, jezik pa nama tudi gre. Seveda pa je tukaj težje in bolj naporno kot v Makedoniji.


Pripravila: T. E.



26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page