top of page
  • gajcigorsek

Svetovni dan diabetesa

Sladkorna bolezen ali diabetes je bolezen, pri kateri prihaja do visoke ravne sladkorja v krvi. Simptomi začetka sladkorne bolezni pa so poleg visoke ravne sladkorja v krvi še: pogosto uriniranje, povečana žeja in povečana lakota.

Do sladkorne bolezni pa pride zato, ker trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina.


Poznamo različne oblike sladkorne bolezni:

- sladkorna bolezen tipa 1,

- sladkorna bolezen tipa 2,

- nosečnostna sladkorna bolezen.


Diabetes lahko povzroči tudi številne zaplete. Med drugimi pod aktualne zaplete spadata tudi diabetična ketoacidoza in ne-ketonska hiperosmolarna koma. Poznamo pa tudi resne in dolgoročne zaplete. Med drugimi pod takšne zaplete spadajo bolezni srca in ožilja, kap, kronična odpoved ledvic, razjeda stopal in poškodbe oči.


Na naši šoli je tudi kot vsa prejšnja leta potekalo tekmovanje iz sladkorne bolezni. Številni tekmovalci so se na tekmovanju dobro odrezali in se uvrstili na državno tekmovanje. Zveza društev diabetikov Slovenije pa je posebna organizacija, ki je namenjena prav bolnikom s sladkorno boleznijo. Zveza društev diabetikov Slovenije pa je prav tako organizator tekmovanj iz sladkorne bolezni v Sloveniji. Na njihovi spletni strani boste našli veliko zanimivih in aktualnih vsebin v zvezi z diabetesom!


Link do te spletne strani pa je: https://www.diabetes-zveza.si/


V intervjuju lahko opazimo, kako zelo pomembna je zdrava in uravnotežena prehrana sladkornega bolnika. Pomemben del zdravja sladkornega bolnika je tudi inzulin. NAJPOMEMBNEJŠA PA JE SKRBNOST!





Vprašanje za bolnico s sladkorno boleznijo.


1. Kaj je za bolnika pomembno pri sladkorni bolezni?

Pomembno je, da vedno paziš in preverjaš sladkor v krvi, veš, koliko inzulina si moraš dati pri določeni prehrani, ki ima večjo količino ogljikovih hidratov in sladkorja, npr. testenine, krompir, bomboni, različni namazi …


2. Kako je imeti sladkorno bolezen?

Sladkorna bolezen vpliva na vsakega drugače. Na moje življenje je vplivala kar na pozitiven način, saj sem začela bolj zdravo živeti, bolje počutiti v svoji koži in tudi lažje sem začela razumevati medicino.


3. Se je tvoje življenje po diagnozi sladkorne bolezni kaj spremenilo?

Moje življenje se je po sladkorni bolezni zelo spremenilo in se mi zdi, da se pri vsakem, če je tip 1 ali tip 2. Dobila sem veliko dolžnosti pri skrbi sladkorja v krvi, planiranja zdrave prehrane in ohraniti ter se spodbujati k zdravem načinu življenja.


4. Na kaj moraš skrbeti, ko imaš sladkorno bolezen?

Da vedno ravnam krvni sladkor, planiram zdravo in uravnoteženo prehrano, se dovolj gibam in živim čim manj stresno.


5. Kaj je najtežji del sladkorne bolezni?

Najtežji del sladkorne bolezni je pri meni prehrana in inzulin.


HVALA ZA ODGOVORE!


Pripravila: P. R.


25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page