top of page
  • gajcigorsek

Svetovni dan varčevanja

Svetovni dan varčevanja, 31. oktober


Na ta dan je leta 1924 potekal 1. mednarodni kongres hranilnice v Milanu, kjer so se zbrali predstavniki kar 700 hranilnic iz 27 držav, med njimi tudi hranilnice iz ozemlja današnje Slovenije. Italijanski profesor Filippo Ravizza je zadnji dan kongresa razglasil za »mednarodni dan varčevanja«. Namen razglasitve je bilo spodbujanje varčevanja po vsem svetu, obeleževanje tega dneva pa je naj bi bila priložnost za promocijo in opozarjanje posameznikov in gospodarskih družb o pomembnosti varčevanja.


Kaj pa sploh varčevanje je? Varčevati pomeni preudarno ravnati z denarjem. Z varčevanjem si lahko izpolnimo želje, zagotovimo finančno varnost ali uresničimo poslovne načrte.

Varčujemo lahko na različne načine – z bančnimi depoziti, obveznicami, vzajemnimi skladi, delnicami, življenjskimi zavarovanji, nepremičninami, umetninami, dragimi kovinami in verjetno še čim. Posameznik mora pred varčevanjem dobro preučiti svoj varčevalni profil in svoje finančne zmožnosti.


Kar boš v mladosti sejal, to boš v starosti žel.

To je že star slovenski rek, ki še kako drži. Največ informacij lahko dobimo od starejših in izkušenih varčevalcev. Večina starejših nam bo svetovala, da z varčevanjem pričnemo že v rani mladosti.


Viri besedila :


Pripravila: T. K.

6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page