top of page
  • gajcigorsek

Čebele - vir naše hrane



Čebele so ene izmed najbolj pomembnih živali na svetu, saj je ena tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki so jih oprašujejo tudi čebele. So živali, ki spadajo med členonožce, natančneje med žuželke. Čebele pomladi oprašujejo rastline (npr: sadje, zelenjavo ...), poleti pa nabirajo med. Iz cvetov srkajo nektar.

Poznamo okoli 20 tisoč vrst čebel, ki so razdeljene v sedem do devet družin. V enem panju lahko živi okoli 60 do 40 tisoč čebel, 660 do 4000 trotov in samo eno matico. Čebele živijo v panjih, svoj med in svoje potomce (v obliki ličink) pa razvijajo v satovju. Ličinke hranijo s cvetnim prahom.

V Sloveniji imamo do zdaj znanih okoli 550 vrst čebel. Najbolj poznana vrsta pa je domača čebela. Med znane sodi tudi podvrsta kranjska sivka. Največje čebele v Sloveniji so lesne čebele, ki zrastejo do 2,5 cm dolžine.

V naši šoli imamo tudi poseben krožek, čebelarski krožek, na katerega hodijo učenci, v želji da bi se naučili kaj novega o čebelah in mogoče v prihodnosti postali čebelarji.

V Sloveniji imamo tudi kovanec za 2 evra, na katerem je narisano satovje, izšel pa je leta 2018, ko smo prvič obeležili svetovni dan čebel (20. 5.).

Čebele lahko letijo okoli 24 km/h. Njihovi piki niso strupeni, razen v primeru ko je človek alergičen na njihov pik. Čebela po piku namreč umre. Čebelarji proti pikom uporabljajo zaščitno obleko in rokavice. Ko čebele zavohajo dim, se umirijo in čebelarji lažje delajo z njimi.

Na dan naberejo 5 kg nektarja, kar je 200 kg na leto.





Pripravila: P. R.




6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page