top of page
  • gajcigorsek

Valentinovo - praznik ljubezni

Valentinovo je praznik ljubezni, ki mu drugače lahko tudi rečemo praznik svetega Valentina. Je tradicionalni praznik, ki se praznuje 14. februarja. Na ta dan si veliko zaljubljencev podari najrazličnejše pozornosti, npr. voščilnice, čokolado, vrtnice, parfumi ... Z darom ljubljeni osebi ponazarjajo del svojih čustev, ki se jim reče ljubezen.


Kako se je vse začelo?

Nastal je kot krščanski praznik v čast enega ali dveh zgodnjih krščanskih mučencev po imenu sveti Valentin in je s poznejšimi ljudskimi tradicijami postal pomemben kulturni, verski in

komercialni praznik romantike in ljubezni v mnogih regijah sveta.

Obstajajo številne zgodbe o mučeništvu, povezanih z različnimi valentinovimi, povezanimi s 14. februarjem, vključno s poročilom o zaprtju svetega Valentina iz Rima zaradi služenja kristjanom, ki so jih preganjali v rimskem imperiju v tretjem stoletju. Po zgodnji tradiciji je sveti Valentin vrnil vid slepi hčerki svojega ječnika. Številni poznejši dodatki k legendi so jo bolje povezali s temo ljubezni. Legenda iz 18. stoletja trdi, da je ječarjevi hčerki v slovo pred usmrtitvijo napisal pismo s podpisom "Vaše Valentine".

Valentinovo je ustanovil papež Gelazij I. leta 496 našega štetja, da bi ga praznovali 14. februarja v čast svetega Valentina iz Rima, ki je umrl na ta datum leta 269.



















Kaj nekomu podariti za Valentinovo?


Ni potrebno, da pozornost ljubljeni osebi kupimo. Mogoče jo z izvirno pozornostjo, ki jo sami izdelamo, še bolj očaramo. Opisala vam bom, kako lahko sami izdelate voščilnico za valentinovo in jo podarite ljubljeni osebi.


Voščilnice so zelo preproste za izdelavo, vse, kar potrebuješ, je bel ali barvni list papirja, potreboval boš tudi škarje, flomastre, lahko tudi barvice, voščenke, kakršnekoli barvne kulije, tempare, vodenke itd. ... Ves material lahko najdeš doma.


Kako izdelati voščilnico

VOŠČILNICA 1

- vzemi bel ali barven list papirja in ga na polovici prepogni

- nato vzemi še en list papirja in s škarjami izreži največ 15 majhnih srčkov (naj bosta dva v drugi barvi)

- na list, ki si ga prepognil, nariši črte z ravnilom ali s prosto roko, kot prikazuje slika (lahko narišeš tudi več črt)

- nato z lepilom nalepi srčke na te črte in okoli črt, tista dva srčka, ki sta v drugi barvi, pa ju prilepi na točko, kjer se vse črte sekajo

- v voščilnico pa lahko napišeš za ljubljeno osebo lepo misel, ljubezensko pesem ... ali preprosto "RAD TE IMAM"


VOŠČILNICA 2

- vzemi 2 lista papirja (kakršenkoli barve), nato ga prepogni na polovico

- na prepognjen list nariši vijugaste črte, kot so na sliki

- nato na njih nariši majne liste

- Za ta korak uporabi drugi list, izreži trakce, ki so približno dolgi 8 cm in široki 1 cm. Prepogni jih po sredini, potem jih začni zvijati v polžka iz ene strani, ki si jo pripognil, proti sredini, nato pa še iz druge strani. Moral bi dobiti obliko srčka.

- narediš toliko srčkov, kolikor imaš črt

- srčke prilepiš na črte


Še nekaj idej za voščilnice:







Ljubezen

Ljubezen je čarobno čustvo, ki si ga vsak želi doživeti. Verjamem, da si ga želiš doživeti tudi ti! Čarobno čustvo je pa zaradi tega, ker ko si zaljubljen, ne veš, kaj delaš in kaj govoriš, posebej ko je oseba, ki ti je všeč, poleg tebe. Srce ti bije, nervozen si, misli letijo po možganih: kaj če mu/ji ne bom všeč, kaj če misli, da sem takšen in takšen, kako mu/ji naj izpovem svoja čustva. Kdor je že to doživel in imel podobne reakcije in misli, naj ti povem, da ni nič narobe s tem. Valentinovo je eden od teh romantičnih, ljubezenskih dni, ki je namenjen, da izraziš svoja čustva do ljubljenega. Če nimaš simpatije, lahko valentinovo preživiš tudi s prijatelji, tudi ljubezen do prijatelja, je posebna oblika ljubezni, ki je cenjena in spoštovana. Zato ni nič nenavadnega, če za ta praznik podeliš pozornost tudi prijatelju, prijateljici.


Pripravila: T. E.



23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page