top of page
  • gajcigorsek

INFORMATIVNI DNEVI




Najtežji del devetega razreda je za nekatere, izbira srednje šole, čeprav že nekateri vedo iz otroštva ali bodo gasilci, policisti, frizerji, kostumografi… se potem, ko se je treba odločit premislijo in ne vedo kako in kam, izbira srednje šole pa je odvisna tudi od tvojega uspeha v šoli in vpisnic v določeno šolo.

Danes boš izvedel glavne točke, tvoje razmišljanje, tvoj uspeh, pomembna vprašanja,… oziroma vse kar je pomembno za vpis in nadaljevanje v srednjo šolo

(Informativni dan za srednje šole bo potekal v dveh terminih, 
in sicer v petek in soboto, 11.2. in 12.2.2022 za vse srednje šole po Sloveniji. 
Predstavitve srednjih šol v sklopu informativnih dni bodo letos potekale na daljavo, preverite pa na svojih želenih šolah, ob kateri uri so in preko katerega kanala. Na večini šol se bodo v petek odvijali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Seveda pa se ura razlikuje od srednje šole do šole. )

Predlagamo, da dobro premislite in izkoristite informativni dan za srednje šole, saj boste zagotovo dobili informacije, ki vas zanimajo.

Nekaj vprašanj, ki ti bodo (mogoče) pomagala pri vpisu v srednjo šolo.



1)MALO RAZMISLI?


-Mogoče ideje iz mlajših let sploh niso tako slabe, kaj praviš? Če že iz otroštva veš kaj bi postal in se ta ideja še skriva nekje v ozadju, potem pomisli kaj če poskusim mogoče ti postane ta ideja še všeč.


2) V ŽIVLJENJU IMAŠ VSAJ EN HOBI, KI TE VESELI (petje, ples, delo z računalniki, varstvo otrok, popravilo vozil…)

-To je tudi ena izmen idej kako izbrati srednjo šolo ter poklic. Če te veseli določen hobi poišči ustrezno srednjo šolo in se vpiši.



3)KAJ, KO ODRASTEM IN ZAČNEM DELATI ZA DENAR?


-Ko izbiramo šolo dostikrat pomislimo kaj če mi potem služba ne bo odgovarjala? Nič ne skrbi ko se vpišeš v srednjo šolo ,ki ti v tistem trenutku najbolj ugaja in potem obžaluješ vpis se lahko izpišeš in vpišeš v kakšno drugo. (Denar pa ti tudi naj ne bo ovira, da se vpišeš v šolo, ki te veseli.)


4)MOJE OCENE?


-Večinski del da si izbran v določeno šolo so tvoje ocene zato ti priporočam, da zdržiš do zadnjega trenutka in se potrudiš da bodo tvoje ocene tvoja pomoč, da se boš šolal točno za to kar si želiš postati… Vsi vemo, da je učenje ena najslabših stvari kar obstaja sploh če ti določen predmet ne ugaja in si misliš, da se ga ne boš moral/a naučiti ampak verjemi vse se, da če se hoče in ravno z tvojim trudom ter učenjem boš uspešen…so izjeme, ki se nikoli niso rabile učiti ampak zakaj bi tvegal če lahko kanček truda vložič v to ,da bo tvoje življenje enostavnejše.



TAKO, POMEMBNA VPRAŠANJA SMO NEKAKO OBDELALI SEDAJ SI POGLEJ ŠE SVOJE RAZMIŠLJANJE… KAJ TO JE? PREBERI PA BOŠ VIDEL/A.

DEVETI RAZRED, IZIRA ŠOLE, KONEC POVEDI “SAJ IMAM ŠE ČAS”, PRITISK NAD MANO VSI ME SPRAŠUJEJO KAM GREM NAPREJ...DOVOLJ…
SE TUDI TEBI ZDI DA SMO PRI 15 ŠE PREMLADI DA BI VEDELI KAKO BOMO PREŽIVELI PREOSTANEK ŽIVLJENJA, NISI EDINI…
“S SVOJIMI OCENAMI SE LAHKO VPIŠEM V KATEROKOLI ŠOLO” TO JE BESEDA S KATERO SI ZAFRKNIL SPLOH ČE SI TO POVEDAL TISTI OSEBI, KI BI TE NAJRAJE PREPRIČALA, DA SE VPIŠEŠ V GIMNAZIJO (GOVORIM MIŠLJENJE NEKATERIH OTROK, S TEM NE MISLIM, DA JE Z GIMNAZIJO KAR KOLI NAROBE VPIŠI SE TJA KAMOR TI ŽELIŠ) AMPAK VSEENO “KAJ PA ČE RES POSKUSIM” NE DELAJ TEGA RAZEN ČE IMAŠ ŽELJO IN VOLJO DO GIMNAZIJE ČE PA TE BOLJ VESELI ŠOLA ZA FRIZERJA SE VPIŠI TJA IN NE POSLUŠAJ DRUGIH SPLOH ČE TE V DOLOČENO ŠOLO SILIJO. (GIMNAZIJA JE ŠOLA ZA ODLIČNJAKE, KI PA ŠE NE VEDO KAJ BI POSTALI IN SI Z SVOJIM USPEHOM ZAKOTOVIJO DO VEČJIH MOŽNOSTI IN ŠIRŠE SLIKE ZA NADALJEVANJE IZOBRAZBE)
SILJENJE V IZOBRAZBO, KI TE NE VESELI JE Z DRUGIMI BESEDAMI ZAPRAVLJANJE ČASA ZATO ŠE ENKRAT IN ZADNJIČ PONOVIM DELAJ IN VPIŠI SE KAMOR SAM ŽELIŠ IN KJER VEŠ, DA SE BOŠ IZOBRAZIL V NEKAJ KAR BOŠ RAD POČEL IN S TEM SLUŽIL DENAR.

IDEJE ZA VPRAŠANJA, KI JIH (LAHKO) POSTAVIŠ PRI INFORMATIVNIH DNEVIH.


  • KAKŠNE SO IZVENŠOLSKE DEJAVNOSTI INOBVEZNE IZBIRNE VSEBINE?

Z izven šolskimi aktivnostmi si zapolnite prosti čas, hkrati pa se lahko dobro sprostite, se česa novega naučite ter spoznate tudi dijake drugih razredov. Pred samim vpisom se vselej pozanimajte, katere dejavnosti so plačljive in katere brezplačne v okviru šole. Obvezne izbirne vsebine obsegajo ekskurzije, različne tabore (npr. jezikovni, matematični, fizikalni …), določene krožke, šolo v naravi itd. Na informativnem dnevu vprašajte, kam so dijaki v prejšnjih letih hodili na ekskurzije in izlete, kakšne so povprečne cene in ali so izbirne vsebine povezane z vašo smerjo.


  • KATERI TUJI JEZIKI SO NA IZBIRO?


Že v prijavi boste morali izbrati tuji jezik, zato na informativnem dnevu vprašajte, kateri se izvajajo na vaši bodoči šoli, saj ni nujno, da se vsi. Prvi je po večini kar angleščina. Ponekod se učijo še tretji tuji jezik, skoraj na večini srednjih šol pa se lahko udeležite jezikovnega krožka.


  • KAKŠEN JE OSIP-OMEJITEV VPISA ?

Povprašajte, kakšen je osip dijakov v prvem letniku in koliko dijakov letnike ponavlja. Sicer to ni nujno pokazatelj, da šola ni dobra ali pa da je težka, lahko pa vam da oceno, kako vztrajni so dijaki. Povprašajte, kam preusmerjajo dijake, ki jim je njihov izobraževalni program pretežak, kam se večinoma prepisujejo, ali jim pri tem pomagajo. Seveda pa ne pozabite na informacijo o omejitvi vpisa.


  • PRAKSA?....

Nekatere smeri, predvsem tehniške in poklicne, zahtevajo od dijakov uspešno opravljeno prakso. Praktični del izobrazbe se od šole do šole razlikuje. Nekatere smeri imajo praktični del že kar na sami šoli, nekatere izven nje, spet druge šole oboje kombinirajo. Vprašajte jih, ali si lahko prakso izberete sami, in morda, ali jo lahko opravljate kar doma, če imajo starši storitev ali dejavnost, ki je povezana s smerjo vašega izobraževanja. Pozanimajte pa se tudi o možnosti prakse v tujini.




DATUMI KATERE BI BILO DOBOR POZNATI.




JANUAR
·         20. januar 2022: izid razpisa za vpis v srednje šole in dijaške domove, objava na internetu (www.mizs.gov.si)

FEBRUAR
·         11. in 12. februar 2022: informativni dnevi na srednjih šolah in dijaških domovih

MAREC
·         2. marec 2022: rok za prijavo za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti, znanja in spretnosti za kandidate, ki se želijo vpisati v srednješolske programe, ki to zahtevajo, ter posredovanje dokazil o izpolnjevanju pogoja za vpis na programa Gimnazija (š) in Ekonomska gimnazija (š)

·         11. – 21. marec 2022: opravljanje preizkusov posebnih nadarjenosti, znanja in spretnosti

APRIL
·         4. april 2022: zadnji rok za oddajo prijav za vpis v prvi letnik srednjih šol za šolsko leto 2020/21
·         8. april 2022 do 16. ure: javna objava številčnega stanja prijav za vpis v srednje šole (objava na internetu www.mizs.gov.si)
·         18. april 2022: objava sprememb obsega vpisa in stanja prijav za vpis v srednje šola za šolsko leto 2020/21 (www.mizs.gov.si)
·         25. april 2022 do 14. ure : do tega datuma imate možnost morebitnih prenosov prijav za vpis v srednje šole

MAJ
·         4. maj 2022: NPZ iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine
·         6. maj 2022: NPZ iz matematike
·         10. maj 2022: NPZ iz tretjega predmeta (Tehnika in tehnologija, Tuji jezik, Domovinska in državljanska kultura in etika, Kemija)
·         24. maj 2022: seznanitev učencev z dosežki v 9. razredu
·         25. maj 2022: rok za prijavo za vpis učencev, ki so se zadnje šolsko leto izobraževali v tujini in dijakov 1. letnikov, ki se želijo preusmeriti v drug program (preusmerjenci – samo na šole brez omejitve vpisa)
·         27. maj 2022: obveščanje osnovnih in srednjih šol o omejitvah in spremembah obsega razpisanih mest, javna objava omejitev vpisa (www.mizs.gov.si)
·         31. maj 2022: seznanitev učencev z dosežki NPZ v 9. razdredu

JUNIJ
·         31. maj do 2. junija 2022: uveljavljanje pravice vpogleda v učenčeve ovrednotene pisne naloge NPZ, vpogled se opravi na šoli
·         15. junij 2022: razdelitev zaključnih spričeval in obvestil o dosežkih NPZ učencem 9. razreda
·         16. do 21. junij 2022 do 14. ure: vpis oziroma izvedba 1. kroga izbirnega postopka
·         21. junij 2022 do 15. ure: objava rezultatov prvega kroga izbirnega postopka in seznanitev kandidatov, ki v 1. krogu niso bili uspešni z možnostmi v 2. krogu
·         21. junij 2022 do 16. ure: objava spodnjih mej 1. kroga izbirnega postopka na internetu (www.mizs.gov.si)
·         24. junija 2022 do 15. ure: rok za prijavo kandidatov za 2. krog izbirnega postopka
·         30. junij 2022 do 15. ure: objava rezultatov 2. kroga izbirnega postopka

JULIJ
·         1. julij 2022 do 14. ure: vpis kandidatov, ki so bili uspešni v 2. krogu izbirnega postopka
·         4. julij 2022 do 15. ure: objava še prostih mest za vpis (www.mizs.gov.si)

AVGUST
·         31. avgust 2022: vpis na srednjih šolah, kjer imajo še prosta mesta

Vpisi v dijaške domove




Tudi ti bodo svoje domove prav tako predstavljali na daljavo. Tudi njih povprašajte vse kar vas zanima, da boste čim bolj informirani. Če pa ne boste bivali v dijaškem domu, pa si preberite, kako do mesečne vozovnice.


Dijaki iz oddaljenih krajev, ki se ne morejo voziti v šole z vlakom ali avtobusom, se lahko nastanijo v dijaških domovih. Rok za vpis v dijaški dom je 4. april 2022. Prijetno in ustvarjalno bivanje v domu vam ponuja pogoje za kakovostno izobraževanje, s selitvijo pa boste imeli tudi dovolj časa za obšolske aktivnosti. Pri tem morajo biti redni dijaki in nezaposleni.


POGOJI ZA VPIS:


Dijaški dom načeloma izbira kandidate za vpis na podlagi oddaljenosti šole od kraja bivanja, oddaljenosti šole od dijaškega doma ter istočasnega bivanja sorojencev v istem domu. Prednost imajo tudi kandidati, ki se vključijo v dom zaradi vpisa v šolo, ki edina v Sloveniji izvaja izobraževalni program. Vpisujejo se redni dijaki in vajenci.


Oskrbnina za bivanje v domu


Enoten strošek bivanja za leto 2021, v kateri so všteti stroški nastanitve, stroški povezani s prehrano in hrana, je 220 € (polna cena, ki se spreminja glede na število delovnih dni). Ker nova cena do izida priročnika še ni bila znana, preverite, če bo za leto 2022 ostala enaka v Sklepu o izhodiščni ceni oskrbnine v dijaških domovih, ki ga objavi ministrstvo. Posamezen dom lahko ceno spremeni za 10 %, za višjo spremembo pa potrebuje soglasje ministrstva. Vsekakor se za natančne podatke o stroških obrnite na dom, kjer nameravate prebivati.

Dijaki, ki bivajo v dijaškem domu, imajo pravico do subvencioniranega prevoza in sicer do vozovnice za 10 voženj. Cena je odvisna od oddaljenosti dijaškega doma ter veljavnosti vozovnice (mesečna, polletna, letna).


Vselitev v dijaški dom


Določili vam bodo sobo in sostanovalce, s katerimi jo boste delili. Sobe v domovih so različne, navadno pa v eni sobi spijo dva ali trije dijaki. V redkih dogovorih s svetovalno službo doma je možno dijaku zagotoviti tudi svojo sobo – tu gre predvsem za primere športnikov ali glasbenikov, ki imajo s seboj različne rekvizite, zaradi katerih potrebujejo več prostora. Ko boste opravili z vsemi prijavami in drugo birokracijo, se bo v septembru za vas pričelo življenje v domu. Vsak dijak ima v sobi svojo pisalno mizo, posteljo in omaro. Dijaki in dijakinje pa so v dijaških domovih ločeni (lahko pa sobivajo v stavbi).


Za vas bodo skrbeli vzgojitelji. Ti vam bodo razložili pravila doma, vam pomagali pri učenju in reševanju izzivov. Večji dijaški domovi imajo tudi svetovalno službo, ki vam lahko pomaga v primeru učnih in ostalih življenjskih izzivih odraščanja. Vsak dan je v domu določen čas za učenje in delanje domačih nalog (obvezne učne ure), prosti čas pa lahko preživite ob dejavnostih, ki jih dom nudi. O življenju v domu in obšolskih dejavnostih se je dobro pozanimati na informativnem dnevu, saj boste v domu preživeli kar nekaj časa, zato je pomembno, da nudi dejavnosti, ki vas veselijo.


Ko boš postal dijak, ti predlagamo, da se pozanimaš, kako lahko pridobiš štipendijo. Zato si preberi vse info o državnih štipendijah in vse info o Zoisovih. Ne pozabi pa tudi na kadrovske štipendije, ki ti po novem zakonu prinašajo zaposlitev po končanem študiju, ter najnovejše – štipendije za deficitarne poklice.



VIR: : https://www.dijaskisvet.si/dijaski-os/clanki/informativni-dan-za-srednje-sole-2017/



Pripravili: M.K. IN K.F.


36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page