top of page
  • gajcigorsek

PREDSTAVITEV POKLICA

Updated: Jan 25, 2022



Ta čas je za osnovnošolce višjih razredov lahko zelo stresen ne samo zaradi ocen, ampak tudi pri izbiri pravega poklica in vpisa v srednjo šolo. V tem članku najdeš opise treh poklicev, in sicer veterinarja, medicinske sestre in policista.


VETERINAR

Naloga veterinarja je varovanje in izboljševanje zdravja živali, zaščita živali pred nalezljivimi in drugimi boleznimi, diagnostika in zdravljenje bolnih živali.

V spodnjem pogovoru z veterinarko boste izvedeli nekaj več o tem poklicu.


Kaj vas je navdihnilo za poklic veterinarke?


Za veterinarko me je navdihnila moja starejša sestra, ki je od mene starejša šest let in se je v devetem razredu vpisala na veterinarsko srednjo šolo v Ljubljani, v katero je bila tudi sprejeta. Ko je doma na našem mačku vadila, kako ukrepati v primeru zloma noge pri mačkah, sem vedela, da bi to rada počela tudi jaz.


Katero srednjo šolo ste obiskovali in kam vas je pot vodila naprej?


V devetem razredu, ko so že vsi moji sošolci vedeli, kam se bodo vpisali, se meni niti sanjalo ni, kaj bi počela v svojem življenju. Razmišljala sem o veterinarski ali pa ekonomski srednji šoli. Ker sem imela odlične ocene, sem se odločila, da se bom vpisala v Gimnazijo Poljane Ljubljana. Gimnazijo sem uspešno opravila, potem pa se mi je zastavilo novo vprašanje: Kam naprej na faks?

Po gimnaziji nimaš poklica in ravno to me je privedlo še do večjega stresa, kot sem ga imela v devetem razredu. Kaj bom počela celo svoje življenje? Čez čas sem se odločila, da poskusim z Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Vedela sem, da sem se pravilno odločila, in se zelo trudila za svoje ocene, ki so bile zelo lepe.


Kaj vam je najbolj in kaj najmanj všeč pri vašem delu?


Najbolj mi je seveda všeč, ko pomagam živali, ne morem opisati zadovoljstva, ko mi lastniki pošljejo sliko ali video živali, ko spet teče po travniku, to je najboljši del moje službe. Nemočno pa se počutim, ko živali ne moremo pomagati in moram lastniku povedati, da je najbolje, da žival usmrtimo.




Ste imeli kdaj opravka z agresivnimi živalmi? Vas je morda katera celo poškodovala?


Zaenkrat sem zelo vesela, da hujšega bližnjega srečanja z živaljo v ambulanti še nisem imela. Je pa pri prestrašenih, negotovih, včasih zaščitniških ali ostrejših živalih pogosto potreben drugačen pristop kot pri živalih, ki omedlevajo od sreče, ko na pregledni mizi dobijo priboljšek. Moramo razumeti, da je to novo okolje za žival in da so lahko pod velikim stresom, sploh če so bolne. (Karmen)



MEDICINSKA SESTRA

Zdravstveni tehnik ali medicinska sestra za zelo zahtevna dela pomaga posamezniku, družini ali družbeni skupini pri ohranjanju in utrjevanju zdravja, preprečevanju bolezni in skrbi za bolne in invalidne osebe. Medicinska sestra Maja je odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj o tem poklicu.


Kaj vas je navdihnilo za poklic medicinske sestre?


V osmem razredu sem začela intenzivnejše razmišljati o tem, kaj bom po poklicu, prebrala sem različne članke, v knjižnici sem si izposodila knjigo o srednjih šolah oziroma o poklicih in navdušilo me je delo medicinske sestre.


Kako izgleda vaš normalen dan v službi?


Delo pričnem ob 6.30, ko se preoblečem v delovna oblačila in seveda nadenem masko. Na vstopu v zdravstveni dom mi najprej izmerijo telesno temperaturo. Razkužim si roke, prezračim ambulanto, prižgem računalnik, preverim e-pošto, nato pripravim kartone naročenih pacientov. Z zdravnico se na kratko pogovoriva o delu in pričneva z najinim delom. Nato se oglasi telefon, ki kar ne neha zvoniti. Naročajo recepte, napotnice, bolniške liste, medtem ko prvi pacienti prihajajo na preglede.


Zaradi epidemije COVID-19 mora vsak pacient pred zdravstveno obravnavo izpolniti anketni vprašalnik in podatke iz vprašalnika vnesemo v e-karton. Svoj čas posvetim pacientu. Ker je pacientov veliko, imam srečo, da delam v skupini ljudi, v kateri si pomagamo. Ko se ob 13.30 zaključi ordinacijski čas, mora zdravnica pregledati laboratorijske izvide. Patološke izvide moramo sporočiti pacientom ter jim predpisati zdravila, če jih potrebujejo. Pregledam e-pošto, odgovorim na vsa vprašanja, naročila receptov, napotnic, posredujem bolniške delodajalcem. Delovnik z zdravnico zaključiva ob 14.30 in pregledava dnevno opravljeno delo.


Kakšno srednjo šolo ste obiskovali in kam vas je pot vodila naprej?


Obiskovala sem Srednjo zdravstveno šolo Ljubljana, potem pa sem nadaljevala na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani.


Kaj bi spremenili pri svojem delu?

Spremenila bi neučakanost nekaterih strank, še posebno zdaj v teh čudnih časih. Včasih pride kakšen pacient, ki sploh ni naročen, ampak ga vseeno sprejmemo, velikokrat se zakomplicira že pri ukrepih, ki jih je treba upoštevati zaradi koronavirusa, kot so na primer nošenje maske ali razkuževanje rok.



POLICIST


Policist je uradna oseba katera varuje premoženje, osebe ter javne prireditve. Policistov delodajalec pa je Republika Slovenija. Naloge policista so tudi Preprečevanje kaznivih dejanj, iskanje pogrešanih oseb, urejanje in nadzor prometa na javnih cestah, kaznovanje oseb, ki so zagrešile kazniva dejanja, ogledovanja in popisovanje kraja prometne nesreče, preprečevanje uničevanja našega bivalnega okolja ter varovanje državne meje…

Policisti opravljajo policijske naloge zlasti, z opazovanjem, s patruljiranjem, z interveniranjem,  z zasedo, s poostrenim nadzorom in z varnostno akcijo. Njihovo delo je odgovorno in zahtevno delo z ljudmi, delo v izmenah vse dni v letu, 24 ur na dan, ogroženo je njihovo življenje, delo na terenu (cesta, zrak, morje) in v pisarni, njihovo delo je naporno saj morajo imeti dobro psiho fizično kondicijo.

V primeru nevarnosti v okolju morajo policisti nositi čelado, neprebojni jopič ter s seboj peljati tudi policijske pse. Njihovi pripomočki so: uniforma, zaščitne rokavice, dihalka, službena izkaznica, orožje in strelivo, sredstva za vklepanje, gumijevka, loparček stop ter čepica. Obvezna oprema pa je žepna svetilka, piščalka, alkoskop, vozilo s simbolnimi znaki ter register z osebnimi podatki.


ALKOSKOP:





viri:

https://www.ess.gov.si/ncips/cips/opisi_poklicev/opis_poklica?Kljuc=1598&Filter

http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO6314



H. T. in L. J.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page