top of page
  • gajcigorsek

Slovenski kulturni praznik ali Prešernov dan

Updated: Jan 25, 2022



Prešernov dan je slovenski kulturni praznik in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja. in sicer obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Na ta dan poteka proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za odlične dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Praznuje se ga že od leta 1945. Ker je to dela prost dan, bodo šole v torek in tudi v ponedelje zaprte in bomo imeli dvodnevne počitnice. Da boste kar se da aktivno izkoristili ta dan pa je tukaj nekaj idej, kam se lahko odpravite:


· Zimski dan odprtih vrat Kobilarna Lipica, na ta dan Kobilarna odpre svoja vrata za brezplačne oglede posestva, na obisk pride tudi France Prešeren, ki otrokom deli fige, odrasle pa razveseljuje z recitiranjem verzov.



· Prešernov smenj v Kranju, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Kulturno dogajanje bo zaživelo na mestnih ulicah in trgih z nastopi folklornih skupin, recitijami, lajnarji, sejmom domače in umetnostne obrti in še marsičem.



· Rogla – animacije za otroke, na Rogli bodo ob Prešernovem prazniku pripravili animacije za otroke:

9.00–10.00: Animacija v otroškem kotičku

11.00–12.00: Zlodejeva zabava na Uniorčku

16.00– 8.00: Velike družabne igre

20.00–22.00: Družinski bingo večer z igrami



· Razvoj gledališča, mazaik, ob slovenskem kulturnem prazniku bodo v občini Velenje pripravili spletno predstavitev mozaika, ki se nahaja v Domu kulture Velenje.


· Tehniški muzej Slovenije v Bistri, bo odprt od 9.00 do 17.00, v tem času si boste lahko ogledali:

10.00 – Človek in hrana v začetnem krogu, voden ogled razstav

13.00 – Robot.si, voden ogled razstave

15.00. – Tehnika za šport, voden ogled razstave










· Muzej pošte in telekomunikacije v Polhovem Gradcu, ob 15.00 bo voden ogled muzejskih zbirk občasne razstave Halo! Kje si?



H. T. in L. J.


9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page