top of page
  • gajcigorsek

RDEČI NOSKI


Društvo rdečih noskov sestavlja devet prijaznih ljudi, ki prostovoljno pričarajo nasmehe na obraze mladih bolnih otrok. Delujejo od leta 2003 in so člani mednarodne organizacije Red Noses, ki združuje to organizacijo v desetih državah, kot so: Avstrija, Nemčija, Češka, Slovaška, Madžarska, Hrvaška, Litva, Poljska, Palestina in Slovenija. Organizacije pa si med seboj izmenjujejo ideje, znanje in še veliko drugega.

Rdeče noske je v Slovenijo ustanovila Eva Š. Maurer. Pred 17 leti se je seznanila z delom klovnov zdravnikov v ostalih bolnišnicah in postalo ji je jasno, da je to poklic, ki ga želi opravljati.

Rdeči noski ali klovni zdravniki so dobri ljudje, ki pacientom v bolnišnicah duševno pomagajo s humorjem. Uporabljajo maske klovnov, značilni pa so po njihovem rdečem nosu. Njihov cilj je, da bi vse otroke, ki svoj čas preživljajo v bolnišnicah zaradi različnih boleznih razveselili in jim pričarali nasmehe na obraz. S čarovniškimi triki, domišljijo, glasbo pomagajo pričarati smeh. Rdeči noski večinoma obiskujejo otroške oddelke po bolnišnicah po celi Sloveniji. Mlade paciente in najstnike obiskujejo s smešnimi zdravniškimi pripomočki in oblačili.

Otroci od rdečih noskov dobijo tudi darilo RDEČI NOSEK. Otrokom v bolnišnici ni nikoli dolg čas, saj so z njimi rdeči noski. Pravijo pa tudi, da so jim vragolije, ki ji ustvarjajo klovni zdravniki, zelo všeč.


Čas v bolnišnici hitreje mine s smehom.

Ali ste vedeli, da smeh krepi imunski sistem? Zato se veliko SMEJTE ;)!

Jaz sem tudi rdeč nosek, kaj pa vi?


Pripravila: P. R.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page