top of page
  • gajcigorsek

Pust lačnih ust

Pust  je čas, ko se oblečemo v pustno šemo oziroma maškaro. Čas pusta je premičen, saj je odvisen od velike noči. Letos pust praznujemo na 1. marca! Poznamo dva pustna dneva: pustna nedelja in pustni torek. Ob praznovanju pusta pa poznamo tudi še eno besedo, ki spada k pustu in sicer karneval. Karneval je shod mask, ki osrečujejo otroke in odganjajo zimo. Sama beseda karneval pa prihaja iz Italjije in pomeni praznovanje, pust. V Sloveniji pa smo uporabljali tudi izraz mesopust, ki je zastarel in ga dan danes ne uporabljamo več tako pogosto. Mesopust pa še vseeno v nekaterih državah kot npr: Rusija ima nekakšen pomen. V Rusiji mesopust pomeni štiridesetdnevni post.

Pust prepoznamo po tem, da oznanja pomlad in preganja zimo. S maškarami oziroma pustnimi šemami preplašijo zimo stran. V Sloveniji poznamo več značilnih maškar za različne pokrajine v Sloveniji. Med njimi je tudi kurent, laufar in v Šoštanju imamo tudi Šoštanjske koše.

Seveda brez krofov pusta ni!!


Posnetek pusta pred korono (2020): https://www.youtube.com/watch?v=lwGJGiSrWk0

Kaj pa boste vi letos za pusta?

Veliko otrok je čarovnic, hudičkov, klovnov, smrtniki, pikapolonice, vile, gusarji…


Kurenti (prihajajo iz Ptuja) in Šoštanjski koši (prihajajo iz Šoštanja):




Veliko krat kostume kar kupimo v trgovinah. Ampak če imate malo domišljije in pomoč staršev si lahko sami izdelate svoj kostum!

Pošljite nam kakšno fotografijo vašega kostuma: pikslicasopis@gmail.com

Vaših slik se že veselimo;)

Pripravila: P. R.

6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page