top of page
  • gajcigorsek

Prijateljstvo – odnos, ki šteje

Updated: Mar 18, 2022



Prijateljstvo je zelo pomembna stvar v našem življenju. Nekoga, komur lahko zaupa, bi moral imeti vsak, toda žal ni vedno tako. Ljudje se med seboj tudi skregamo, s pravim prijateljem pa boš vedno ponovno našel skupen jezik. Vsako prijateljstvo mora imeti temelje radosti oz. razumevanja, ne sme pa imeti temeljev skupnega sovražnika.


Prijatelj je nekdo, ki mu lahko zaupaš, se nanj zaneseš in oseba, ki ti nikoli ne bo metal polen pod noge ali te na kakršnikoli način žalil. Prijatelj te bo potolažil, ko boš slabe volje, in ti bo ponudil ramo za jok, ko jo boš potreboval. Pravi prijatelj bo vedno iskren do tebe. Povedal ti bo tudi to, kar je mogoče težko slišati. Z njimi smo lahko takšni, kakršni smo, ni se nam treba pretvarjati in biti v zadregi. Do tebe se bodo obnašali tako, kot se obnašaš ti do njih.


Med seboj se prijatelji odlično poznajo. Vedo, kaj potrebuješ, kako te v nekem trenutku potolažiti, kdaj potrebuješ razvedrilo, poznajo tudi meje, ki jih ne smejo prestopiti. Nekaterim je všeč nekaj, kar drugim ni. Prijatelji te poznajo in to vedo, zato nepotrebno takšnim situacijam ne izpostavljajo.


Prijatelja lahko spoznaš kjerkoli, tudi takrat, ko bi najmanj pričakoval. Z njim lahko počnemo najbolj vsakdanje reči, gremo na sprehod, v kino, na sladoled, klepetamo, se hecamo, lenarimo, gledamo televizijo in podobno. Lahko pa si zaupamo stvari, ki jih drugim ne upamo povedati. S tem krepimo medsebojno vez, zaupanje in razumevanje. Vemo pa, da prijatelj naših skrivnosti nikoli ne bo izdal ali se norčeval iz stvari, ki so nam neprijetne.


Prijatelji drug drugemu privoščijo uspehe in si pri doseganju ciljev tudi pomagajo. Med seboj si pomagajo pri učenju, treniranju, delijo si nasvete in modrosti, vendar pa svojega mnenja drug drugemu ne vsiljujejo. Ni nujno, da je prijatelj tvoj vrstnik, niti ni pomembno, kakšnega spola je, važno je, da imata skupne interese in dobro razumeta. Mnogi najdejo najboljšega prijatelja v družini – med brati ali sestrami, včasih tudi starši.


Pravi prijatelji se veliko družijo, se pogovarjajo in so v stikih tudi ko so fizično narazen. Po drugi strani pa se lahko prijatelji kar nekaj časa ne srečajo in ob ponovnem snidenju nadaljujejo pogovor, kot bi se srečali včeraj.


Prijatelji morajo postati prijatelji iz pravih razlogov: ker se razumejo, podpirajo in so si med seboj podobni. Nekateri iščejo prijatelje samo zaradi skupnega sovražnika. Povežejo se z nekom, zato da bi se nekomu maščevali in bi bili močnejši proti njemu. Njegove prijatelje poskušajo naščuvati proti njemu, toda če so ti prijatelji pravi prijatelji, mu bojo to povedali, ga zaščitili in zagovarjali. To se dogaja prepogosto.


Vsi v življenju nimajo te sreče, da imajo prijatelja, pa čeprav si to še tako želijo. Žalostno se mi zdi, da nekaterim ne damo niti priložnosti in to samo zato, ker so od nas drugačni (na primer drugačna barva kože, učna uspešnost, interes …). Nekatere tudi izločijo iz skupine.


V življenju lahko imaš veliko ljudi, s katerimi se družiš in počneš različne stvari, prijateljev ne potrebujemo veliko, važno je, da so tisti, ki jih imamo res naši pravi prijatelji.


Katja Bernjak

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page