top of page
  • gajcigorsek

PREDSTAVITEV POKLICA

Veliko devetošolcev se ravno v tem času odloča za pravi poklic in ker vemo da je to pomembna in stresna odločitev je zate tukaj še en članek, v katerem so predstavljeni trije poklici in sicer: oskrbnik v živalskem vrtu, natakar in kuhar. V šolski knjižnici najdeš knjigo z naslovom: O poklicih, moj poklic, v kateri so predstavljeni najrazličnejši poklici.

OSKRBNIK ŽIVALI

Oskrbnik živali je usposobljen za zahtevnejšo oskrbo živali na veterinarski kliniki in v veterinarski ambulanti, živali v karanteni, v živalskem vrtu in v zavetišču za živali. V živalskem vrtu skrbi za prehrano živali ter čisti in ureja njihov bivanjski prostor. Opazuje vedenje živali in na podlagi sprememb sklepa o morebitnih vzrokih za njihovo obnašanje. Pri tem upošteva tako letne čase kot tudi starost in splošno stanje posameznih živali. Vsaka žival ima svoje posebnosti in tudi živali iz istega rodu se med seboj razlikujejo, zato jih mora oskrbnik dobro poznati. Oskrbnik živali mora imeti znanje o živalih in njihovih fizioloških potrebah. Poznati mora prehranske potrebe živali. Strogo mora upoštevati pravila veterinarja in skrbeti za dobro počutje živali. Oskrbnik živali v živalskem vrtu mora imeti dobre reflekse, biti mora hiter in okreten. Naloge, ki jih vsakodnevno opravlja v vseh vremenskih okoliščinah, lahko izvaja le z dobrimi psihofizičnimi zmogljivostmi. Imeti mora dober sluh in vid. Oskrbnik živali mora imeti srednjo strokovno izobrazbo veterinarski tehnik. V spodnjem besedilu si lahko preberete zgodbo oskrbnice v živalskem vrtu, Lare Kunst.























Svojo zgodbo v ZOO Ljubljana sem začela šele pred kratkim. Čeprav sem svojo študijsko pot usmerila v čisto nasprotno smer, po izobrazbi sem inženir geologije, je moja želja po delu z živalmi, ki sem jo gojila že od majhnih nog, prevladala. Trenutno še nabiram znanja na področju rokovanja z živalmi in njihovega treninga ter načinov, kako popestriti njihov vsakdan. Najbolj pri srcu pa so mi živali na naši slovenski kmetiji, kjer predstavljamo slovenske avtohtone pasme. Z njimi izvajamo tudi program izobraževalne kmetije, kjer vsako pasmo posebej pripeljemo iz ograde in jo predstavimo obiskovalcem. Da nam žival sledi iz ograde in nazaj dosežemo z vsakodnevnim treningom. Nekatere smo naučili tudi kak trik ali dva. Tak primer je naša drežniška koza po imenu Soča, ki zna izvajati par osnovnih vaj, kot so sledenje tarči, stoj, obrat, nazaj in dati zna celo taco. Življenje z živalmi je vsak dan zanimivo, veselo in polno presenečenj.

NATAKAR

Naloga natakarja je, da jedi in pijačo, ki jih naroči gost in pripravi kuhar, primerno, strokovno in prijazno postreže gostu. Poklic se pojavlja v vseh vrstah gostinskih obratov, največ pa v obratih za prehrano, kot so restavracije, gostilne, okrepčevalnice, bife, bistro, taverna, snack bar in picerija, v kavarnah, slaščičarnah, barih pa tudi v obratih za pripravo in dostavo hrane. Poleg tega je natakar zaposlen v gostinskih obratih zaprtega tipa, v podjetjih in ustanovah. Povsod so opravila bolj ali manj enaka, le njihov obseg se spreminja glede na vrsto in kategorijo, pa tudi specializacijo posameznega gostinskega obrata. Pomembna je tudi organizacija dela v podjetju, ki je odvisna od števila zaposlenih. Potreba po znanju je v osnovi za vse enaka, vendar je v lokalih z bolj specializirano ponudbo.


KUHAR

Delo kuharja je raznoliko in obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil. Kuhar naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo hrane. Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedil. Svoje delo opravlja higiensko, skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih. Kuhar sodeluje pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke. Za uspešno delo spremlja strokovne novosti in jih tudi uporablja. Ko si nabere dovolj izkušenj, sodeluje pri uvajanju novih delavcev. Za opravljanje poklica se zahteva poklicna oziroma strokovna kvalifikacija kuharja. Med šolanjem spozna tehnologijo priprave hrane, nauči se ravnati z živili in kuhano hrano. Spozna količinske normative, programiranje in načrtovanje prehrane, higienske in tehnične predpise. Zna organizirati lastno delo in uporabljati strokovno literaturo.




14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page