top of page
  • gajcigorsek

INTERVJU Z MLADIMI RAZISKOVALCI V LETU 2021/ 2022


VIR SLIKE: OŠ KDK ŠOŠTANJ



16. 5. 2022 je v Murski Soboti potekalo 56. državno srečanje Mladih raziskovalcev Slovenije. Srečanja so se udeležili 4 učenci naše šole in prejeli odlično ter srebrno državno priznanje.

Bor Golob in Eva Plešnik iz 9. razreda sta pod mentorstvom Jelke Peterlin usvojila zlato priznanje, osmošolki Pia Ramšak in Nika Ogrin pa sta pod mentorstvom Tomaža Repenška in somentorice Lilijane Ograjenšek prejeli sredbrno priznanje.


Eva Plešnik in Bor Golob sta ustvarila in predstavila raziskovalno nalogo z naslovom

Kako si? Povej mi. z mentorico Jelko Peterlin.


Pia Ramšak in Nika Ogrin sta ustvarili in predstavili raziskovalno nalogo z naslovom: Domoljubje v domačem kraju Šoštanj.


Raziskovalcem sem zastavila nekaj vprašanj. Spodaj si lahko ogledate njihove odgovore.


Vprašanja:




NIKA OGRIN & PIA RAMŠAK:


1. V 7. razredu sva med malico slišali, da se začnejo prijave za Mlade raziskovalce in to naju je pritegnilo.


2. Izbrano temo je predlagal učitelj, saj je bila 30. obletnica Slovenije in smo se potem dogovorili, da bova imeli to temo.


3. Od oktobra leta 2020 do maja v tem letu 2022.


4. Za učitelja Tomaža Repenška sva se odločili, ker se nama je zdel zelo odgovoren in prijazen učitelj pa tudi, ker naju je učil slovenščino in se nama je zdelo, da bo lažje popravljal pravopisne oz. slovnične napake in da nama bo lažje pomagal, saj uči slovenščino.


5. Najprej smo določili hipoteze, potem je potekala raziskava in 1. izobešenje zastav. Nato intervjuji občanov, dodali sva vprašalnik ..., .nato je sledilo tipkanje na računalnik (72 strani), preostalo je še, da napiševa govor in narediva predstavitev, vadiva ter predstaviva nalogo.


VIR SLIKE: OŠ KDK ŠOŠTANJ

6. Večinoma od učitelja in med sabo, potem pa so se ideje kar pričele same pojavljati.


7. Želeli sva si priti na državno in to nama je tudi uspelo.


8. S spletnimi viri in viri v knjigah ter učitelju.


9. Bili sva zelo živčni, a sva se potem nekje na sredini malo sprostili in je vse steklo bolj gladko.


10. Srednje oziroma odvisno od trenutka. Predvsem sva imeli upanje in željo.


11. Naj se vpišejo, ker je lepa izkušnja. Medsebojno se tudi bolje spoznaš. Recimo midve sva imeli temo domoljubje in sva veliko bolje spoznali Šoštanj in prebivalce. Naj pa predvsem verjamejo vase in naj vedo, kaj bodo raziskovali.


EVA PLEŠNIK & BOR GOLOB


1. Eva je že lansko leto delala in je letos tudi želela pa tudi zaradi točk za naprej ..., jaz sem že lani mislil, samo nisem imel teme in s kom bi delal.


2. Oba naju je zanimala ta tema. In zakaj pa ne!


3. Zelo dolgo. Recimo okoli pol leta.


4. Ker je svetovalna delavka na šoli.


5. Na začetku sva morala izbrati temo, imeti plan in narediti anketo ter dobiti ankentirance. Izpolnjene ankete sva morala urediti in priti do zaključkov. Nato sva se morala z občino dogovarjati za sofinanciranje in tukaj sva zdaj z zlatima kipcema.



6. Iz tuje literature kot tudi iz domače, predvsem pa iz zgodb in idej mladih, torej kaj si oni mislijo. Imeti mnenje in besede iz prve roke je izredno pomembno, torej brez starejših posrednikov.


7. To je bilo kar v hipotezah zastavljeno, da bo to veliko resnih odgovorov, ki bodo hoteli povedati, kaj je bilo z njimi in z dobrim namenom sporočiti, da stiska ni nič kaj takšnega ter ni nič slabo, če najdemo pomoč.


8. Z anketo in literaturo pa seveda s posveti z mentorico ter pogovori s sodelujočimi.


9. Verjela sva v najino nalogo, še posebej, ko sva videla ostale, in ključ do uspeha je verjeti vase. Čeprav sva imela nekaj težav, ker sva bila prva in je trema malo pripomogla. A sva se kmalu zbistrila in najino predstavitev pripeljala do čudovitega zaključka.


10. Pričakovala sva visok dosežek in samo upala na nekaj takšnega.


11 . Verjemite vase, veliko je dela, a če želite, vam bo uspelo, če imate zraven kakšnega prijatelja je pa bonus.





Vsem se še enkrat zahvaljujem za čas & odgovore. Ter še enkrat iskrene čestitke za doseženi rezultat!


Pripravila: L. Š.




























vir slike: beležka

vprašanja lastna









15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page