top of page
  • gajcigorsek

DRUŽINSKO POSTAVLJANJE JASLIC

Po tradicionalnem izročilu je sveti večer dan pred božičem. Praznujemo ga 24. decembra, z njim pa slavimo rojstvo Jezusa Kristusa.


Na ta večer pri nas doma postavljamo jaslice, ki predstavljajo sveto družino in rojstvo Jezusa odrešenika. Po navadi kakšen teden prej, da nas ne preseneti sneg, gremo v gozd, kjer naberemo mah in ga posušimo. Na predvečer božiča ga položimo na velik pekač. Iz lubja naredimo hišico podobno hlevčku ter vanj položimo Marijo, Jožefa in dete v slamo položeno, ker v Svetem pismu piše, da so Jezusu delale v hlevu družbo tudi živali, poleg njegovega ležišča postavimo tudi oslička in kravo. Okoli hlevčka postavimo tudi ovčke in pastirje. Nad našim hlevčkom nikoli ne manjka zvezda repatica, družbo pa ji dela tudi angel. Najbolj pomembno in najlepše se mi zdi, ko pri postavitvi sodeluje vsa družina.


Ti trenutki postavljanja so zame najlepši del praznika. Vsako leto z blagoslovljeno vodo jasli blagoslovi stara mama. Sledi postavljanje novoletne jelke in lučk, ki jih obesimo na balkon. Na ta večer se z družino odpravimo k polnočnici, ki se običajno prične ob 18. uri. Iz cerkve se vrnemo napolnjeni z notranjim mirom in veseljem. Ta večer skupaj pojemo tudi praznično večerjo. Vedno pa se najbolj razveselim daril, ki nas čudežno pričakajo pod božičnim drevesom, saj so vedno nekaj posebnega.


Pripravila: L. J.




11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page