top of page
  • gajcigorsek

DROGE

Updated: Mar 18, 2022















Droge oz. narkotiki so se začele pojavljati že v mlajši dobi. To so psihotropne snovi, ki vplivajo tako na fizično stanje ter spreminjajo učinek kot na zavest in zaznavanje.

Nekatere droge, ki niso prepovedane in jih uporablja širok sloj družbe, pa so npr. alkohol, tobak, nikotin. Nekatere prepovedane droge pa so marihuana, hašiš, kokain, heroin itd.

Ob prevelikem odmerku pa se jemanje drog lahko konča tudi smrtno.


Droge so velik družben problem, saj so se začele pojavljati tudi pri najstnikih in so ljudem postale dosti bolj dosegljive. Uporabljajo se tudi v medicini in so tržna zdravila, kot so antidepresivi, ki se uporabljajo zlasti v primeru obstoječe ali nastajajoče duševne bolezni.


Preprodaja drog pa je nezakonita, to pomeni, da si obsojen na zaporno kazen. Zaporne kazni pa se po svetu razlikujejo, saj imajo nekatere države strožje zaporne kazni kot druge. Čas zaporne kazni pa je odvisen, koliko droge si pretihotapil/preprodal. Pojavljajo se tudi različni načini tihotapljenja drog po letališčih ali državnih mejah. Droge pa se tudi razvrstijo po učinku.


Večina tradicionalno uporabljenih zdravil je rastlinskega izvora. Skoraj vse psihoaktivne rastline ali rastline, ki se uporabljajo v psihoaktivni pripravki , so namerno vzrejene in gojene. Pod pravimi pogoji lahko droge povzročijo odvisnost. Heroin, tobak in crack pa so med najbolj zasvojenimi snovmi in že nekaj odmerkov lahko povzroči močno odvisnost. Tisti, ki jih prizadene odvisnost, imajo možnost uporabe svetovalnice za droge ali skupino za samopomoč. V hudih primerih pa se lahko izvede zdravljenje. Tudi zakonite droge, ki so sprejete kot poživila, niso brez tveganj in jih nikakor ne bi smeli imeti za neškodljive, saj lahko postaneš odvisen tudi od zakonitih drog.


Pripravila: L. J.




8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page