top of page
  • gajcigorsek

"BOGNEDAJ, DA BI CRKNIL TELEVIZOR"

Združeni narodi so 21. november razglasili za svetovni dan TV .

Za 21. 11. so se odločili zato, ker so 21. in 22. novembra leta 1996 izvedli prvi svetovni forum o televiziji, na njej so vodilni predstavniki iz televizijskega sveta razpravljali o naraščanju pomena televizije v današnjem spreminjajočem se svetu.




KAKŠEN VPLIV IMA TELEVIZIJA NA NAS?


Generalna skupščina združenih narodov je želela poudariti vse večji vpliv, ki ga ima televizija, ko pred mnoge oči SVETOVNE javnosti prinaša mnoge informacije (o konfliktih, varnosti ...).

Poroča o številnih temah med drugim socialnih, gospodarskih, šolskih ...



ČEMU JE SVETOVNI DAN TV NAMENJEN?


Ni namenjen slavju televizije kot sami napravi temveč vplivu na družbo. Saj s svojo informativno in izobraževalno-poučno vlogo vpliva na mnenje vseh nas in hkrati na naša življenja.


Na njej si lahko ogledamo številne resničnostne šove, dokumentarce, srhljivke, kvize, risanke, oddaje, poslušamo radio. Na modernejših in novejših televizijah pa lahko gledamo tudi Youtube, Netflix, Voyo, skratka ponuja nam mnogo izbire.

Dandanes lahko oddajo, četudi smo jo zamudili, pogledamo za nazaj, vmes lahko brez skrbi gremo na stranišče, saj nas bo oddaja počakala dobesedno s samo enim preprostim klikom na gumb na daljincu.


Za na konec pa še nekaj zabavno-poučnega mišljenja o TV, o katerem poje tudi znani slovenski kantavtor Adi Smolar.


Bognedaj, da bi crknu televizor


Kadarkoli naša je družina zbrana se razporedimo okol TV ekrana. Pet nas je, vsi molče sedimo, gledamo program, n’č ne govorimo. Se noben na nobenga ne ozira in zato ne pride do prepira. Vsi smo v svoje misli zatopljeni, prav lepo, lepo smo odtujeni. Bognedaj, da bi crknu televizor, bognedaj… Starejše sestre nobeden ne pogleda, sreča njena, saj je čisto bleda. Trebuh njen se počasi veča, s poročenim šefom že dolgo je noseča. Se v fotelj ta mlajša je skrila, malo prej je travco pokadila. Jo v mamila družba je zavedla, šprica šolo, totalno je zabredla. Fotra je sanacija zadela, rekli so, da bo ostal brez dela. Mat’ molči, ker noče biti tečna, a v zakonu že dolgo ni več srečna. Če bi se odkrito kdaj pogovorila, bi takoj, takoj bi se ločila. Jaz molčim, a kaj bi jih sekiral, da na faksu totalno sem sfaliral. Kaj zato, če čisto nič ne štima, ob televizorju srečna smo družina…


Pesem lahko poslušate tudi s klikom na povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=Eh8UrfkSL8M









PRIPRAVILA: L. Š.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page