top of page
  • gajcigorsek

STRAH IN KAKO SE GA ZNEBITI?

Strah je čustvo ki je vse okoli nas. Veliko nas je imelo strah ali rečeno ''tremo'' pred predstavitvami, testi, spraševanji itd… Ni pa točno zelo prijetno čustvo. Saj da te je strah pred nečem ni tako lahko in se ga tudi ni lahko soočiti.

Obstajajo tudi rečene ''fobije'' in sicer se vse različne in imajo vse strah pred nečem to je lahko na primer niktofobija ali strah temnih prostorov, akrofobija ali strah višine, klavstrofobija ali strah pred majhnimi prostori.



Fobij je več kot 400 na svetu. En sam človek lahko ima veliko fobij, več kot 60. Lahko se zgodi da tudi strah pred nečem občutimo šele ko sem nam neka stvar zgodi.

Vprašanje je ali se lahko znebimo svojih strahov?

Seveda pa to naredimo s soočanjem. Straha se ne moremo znebiti zlahka. Potrebujemo veliko časa in poguma. Strahovi in fobije niso enake stvari saj so zelo različne ampak imamo pri obeh enake občutke.

Primer straha, ki ga ima veliko ljudi je definitivno strah pred govorjenjem pred publiko

(npr. predstavitve).

Nekaj metod kako se znebiti straha pred takšnimi stvarmi:

Priporočam vaje. Vadi govorjenje pred ogledalom, to ponavljaj nekaj časa. Po tem poskusi govoriti pred samo enim človekom (to je lahko prijaltelj, sošolec, starš, brat/sestra itd..)

Ko se navadiš tega poskusi govoriti pred večjimi številom ljudmi. To so lahko spet prijatelji, družina, sošolci itd…

S fobijami se žal ne moremo soočiti ker so fobije oblika straha pred prostori, stvarmi okoli nas, živalmi… poskušamo jih pozabiti i in se jih znebiti z razmišljanjem na druge pozitivne stvari. Zelo velika razlika je biti te strah letenja in na primer ne iti na počitnice na otok zaradi tega ker boš mogel z letalom iti do tja.


Pripravila. T. E.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Jurjevo

bottom of page