top of page
  • gajcigorsek

Moja domovina, ni le moja, to je prostor vseh nas!


Praznovanje je simbol povezovanja in ohranjanja medsebojnih vezi. Najintimnejša praznovanja so tista, ko se zbere družina in slavljencu s pesmijo in dobrimi željami zaželijo dobro življenje. Bližnji pa med sabo obnovijo vrednote medsebojne ljubezni, zaupanja in spoštovanja.


So pa tudi praznovanja, ki presegajo družinski krog in zaobjamejo ljudi širše, to so občinska in državna, celo svetovna obeležja. Kjer se prav tako med ljudmi obnavljajo, tkejo vezi skupnih vrednot, kot je ljubezen do doma, domovine, soljudi, svobode, Zemlje ... Takšni kulturni dogodki nas vselej opominjajo, kako pomembno je skupno sodelovanje in sobivanje, in nas navdajo s spoštovanjem in ponosom, da smo lahko del takšne čuječe skupnosti.


Na šoštanjski občinski praznik 30. 9. 2021 smo učenci ob 30. letnici samostojnosti Republike Slovenije in ob 110. letnici mesta Šoštanj v sodelovanju z Občino Šoštanj iz spoštovanja do ljudi, mesta, domovine izrazili domoljubje in smo s simbolnim dejanjem na šolski trati za športno dvorano OŠ posadili lipo. Drevo, ki je skozi zgodovino Slovencev, postalo simbol naše domovine, pod njim pa so naši davni očaki pri kamniti mizi načrtovali svojo prihodnost, se je slišal ubran otroški glas, slišal se je glas učiteljev in glas g. župana Darka Meniha ter podravnateljice ge. Klementine R. Mežnar. Glasovi so pod lipo zaživeli v najlepšem zvenu, saj so se njihove misli in glasovi povezali v eno samo vez, vez po ohranjanju domoljubja in spoštovanju življenja, o katerem je tako lepo zapisal naš rojak in domovinski pesnik Karel Destovnik - Kajuh: »Lepo je, veš, mama, lepo je živeti, toda, za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti!«


Prireditev smo sklenili z zaključno mislijo, da ni smrt tisto, ki nas loči, in življenje ni, kar nas druži, so vezi, ki nas spodbujajo, da le skupaj smo boljši in močnejši!

Mladi se vam odraslim zahvaljujemo, da nam privzgajate vezi, vezi domoljubja, v katere verjamemo, da bodo povezovale in povezale v skupno dobro vse nas!


Pripravili: Nika Ogrin in Pia Ramšak, učenki OŠ KDK Šoštanj








20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page