top of page
  • gajcigorsek

Belgijski ovčar



Malinois je srednje velika pasma psa. Spada med kratkodlaki tip belgijskega ovčarja. Pasma se uporablja za delovne pse, predvsem za odkrivanje eksploziva, drog, iskanje oseb in varovanje ter zaščito.


IZGLED



Kot vsi belgijski ovčarji je Malinois srednje velike postave. Trup je nekoliko pravokotne oblike. Značilna so pokončna trikotna ušesa. Njihova kratka dlaka variira od svetlo bež do barve mahagonija (izjemoma so lahko tudi črni). Za čistokrvno pasmo velja, da osnovna barva niha med oker in rjavo črno. Imajo črn gobec in ušesa (lahko tudi celotno ,,masko''), Črne tace in konec repa . Na trebuhu imajo običajno belo liso, ki pri čistokrvni pasmi ne sme segati do začetka vratu. V nekaterih primerih je dovoljeno tudi, da so konjice šap bele.


VELIKOST

Samci so veliki 61-70 cm, samice 56-61cm.

Višina se meri po plečih.

Tipična normalna teža za samce je med 29 in 34kg, za samice med 25 in 30kg.




AKTIVNOSTI IN ZDRAVJE

Mallinoisi tekmujejo v agilitj (spretnosti), flyball (premagovanjer ovir), nadzorom ovac, ubogljivosti, razstavah, sledenju.

Je ena najpopularjnejših pasem za zaščito.

Povprečna življenska doba pasme je med 10 in 12 leti.

Med pogostejše bolezni spadajo epilepsija, katarakta, bolezni ščitnice, displazija kolkov.




ZNAČAJ

Dobro vzgojen in treniran pes je po navadi zelo aktiven, inteligenten, družaben, zaščitniški, pozoren in delaven. Belgijski ovčarji spadajo med najbolj aktivne pse z veliko energije, to se izraža vse od mladička pa do starosti treh let, lahko pa tudi dlje. Značilen je ovčarski nagon in nagon plenilca. Če jim ne nudimo dovolj aktivnosti ali nalog, lahko pride do neželjenega obnašanja, postanejo živčni, v nekaterih primerih tudi destruktivni. To je še posebej pogosto pri neizkušenih lastnikih, ki niso dovolj dobro seznanjeni s potrebami pasme. So močni psi, ki potrebujejo konstanten trening ubogljivosti in uživajo v novih izzivih ter učenju. Znani so po tem, da se hitro in brez težav učijo, saj jih žene močna želja po nagradi.






SLUŽBENI PSI


V Belgiji, Nemčiji, na Nizozemskem in drugih evropskih državah pa tudi v Ameriki, Kanadi, v Avstraliji in na Kitajskem je Mallinois šolan predvsem osebno varovaje, odkrivanje eksploziva in drog, policijske naloge, iskanje itd.

V Ameriki in Avstraliji jih uporabljajo skupaj s pasmama, kot sta nizozemski in nemški ovčar.


Uporabljajo ga tudi v Izraelu zaradi primerne velikosti. Vodnik ga lahko ob potrebi tudi dvigne, še vedno pa je dovolj močan, da napade nasprotnike. Kratka in svetla dlaka pripomore k večji odpornosti na vročino. Mallinois je bil tudi izbran za varovanje ameriškega predsednika in bele hiše s strani tajne službe.


Indijska nacionalna varnostna garda (National Security Guard-NSG) je tudi vključila belgijske ovčarje med svoje K-9 enote.


Enota ameriških SEALS - ov so uporabili belgijskega ovčarja z imenom "Cairo" v operaciji "Neptune Spear", v kateri je bil ubit Osama Bin Laden. Ameriška vojska se pri veliko nalogah zanaša na to pasmo. Kot primer so psi opremljeni z video kamerami, ki omogočajo pregled nevarnega sovražnega območja, preden se nanj odpravijo vojaki. Psi v enotah SEALS-ov se uporabljajo tudi pri skokih s padalom, pri čemer lahko psa spusti samega (v primeru, da se skok izvaja z vodo) ali skupaj z vodnikom. V letu 2010 sta vodnik in njegov pes območja, preden se nanj odpravijo vojaki. Psi v enotah SEALS - ov se uporabljajo tudi pri skok s padalom, pri čemer se lahko psa spusti samega (v primeru, da se skok izvaja z vodo) ali skupaj z vodnikom. v letu 2010 sta vodnik in njegov pes Cara postavila svetovni rekord z višina skoka s padalom. Skočila sta z višine skoraj 9000 m, kar je normala višina za čezoceanski let potniškega letala. Tako pes in tudi vodnik sta bila opremljena s kisikovimi maskami in posebno zaščitno obleko.




Pripravila: K. F.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page